Magneettikuvaus magneettirekassa Lahdessa

Kuvamme ovat katseltavissa kaikilla tietokoneilla ja radiologin lausunnot kuvista ovat korkealaatuisia.

  • Ajanvaraus ja tiedustelut Arte-lääkärit: 020 734 5678
  • Moderni Botnia Scan Oy:n vahvakenttämagneetti
  • Kuvauskohteita pää/aivot, selkärangan eri osat, nivelet, jänteet, vatsa
  • Sopimus- tai korttimaksu, laskutus, ei käteistä
  • Painorajoitus n. 150 kg

Magneettitutkimuksen potilasohje

Ajanvaraus ja tiedustelut: 020 734 5678
KUVAUSPAIKKA: Torilla

Mitä on magneettitutkimus?

Magneettitutkimuksessa saadaan vahvan magneettikentän ja radioaaltoimpulssien avulla tarkkoja rakenteellisia kuvia tutkittavalta alueelta. Tutkimuksessa käytetään hyväksi ihmiskehon kudosten vesipitoisuutta ja sen magneettisia ominaisuuksia. Tutkimus on vaaraton, koska siinä ei käytetä röntgensäteitä. Magneettitutkimuksella tavallisimmin kuvattavia alueita ovat pää, kaula-, rinta- ja lanneranka, nivelet ja pehmytkudosalueet. Täydentäviä jatkotutkimuksia tehdään myös vatsan alueelle.

Magneettitutkimukseen valmistautuminen

Tutkimuksessa on hyvä olla väljät vaatteet, joissa ei ole metalliosia eikä vetoketjuja. Tutkimukseen tullaan ilman kasvomeikkiä, hiusgeeliä ja hiuslakkaa. Vatsan alueen tutkimukseen on oltava syömättä ja juomatta 2 tuntia ennen tutkimusta, säännöllisen lääkkeen voi ottaa pienen nestemäärän kera.

Magneettitutkimuksen suorittaminen

Tutkimus tehdään magneettikuvausvaunussa. Tutkimukseen on otettava mukaan lääkärin antama lähete ja lääkärin allekirjoittama tutkimus- ja hoitomääräyslomake sekä aikaisemmat mahdolliset kuvantamistutkimukset (röntgen-, ultraääni-, tietokonetomografia- ja magneettitutkimukset). Tutkimuksen ajaksi poistetaan irrotettavat hammasproteesit ja kuulolaite. Silmälasit, korut, lompakko, kello, hiusneulat ja muut irtoesineet on jätettävä tutkimushuoneen ulkopuolelle. Magneettitutkimus kestää ½-1 tuntia kuvauskohteesta riippuen. Tutkimuksessa potilas lepää selällään tutkimuspöydällä tunnelimaisessa kuvauslaitteessa liikkumatta. Hoitajalla on näkö- ja puheyhteys potilaaseen koko tutkimuksen ajan.

Saattaja voi olla tarvittaessa mukana kuvaushuoneessa. Tutkimus on helppo ja useimmiten täysin kivuton. Joskus laskimon- tai nivelensisäinen varjoainetehostus on tarpeellinen. Magneettikuvauksessa käytetyt varjoaineet ovat erittäin hyvin siedettyjä ja turvallisia. Magneettivarjoaineita voidaan käyttää niilläkin potilailla, jotka ovat yliherkkiä jodivarjoaineille.

Kenelle magneettikuvausta ei voi tehdä

TUTKIMUSTA EI VOI TEHDÄ, JOS POTILAALLA ON

  • Sydämen tahdistin
  • Metallia sisältävä sisäkorvaproteesi
  • Lääkepumppu, esim. insuliinipumppu tai hermostimulaattori
  • Tehty aivojen aneurysman leikkaus ennen vuotta 1980

Tutkimus ei onnistu potilaalle, jolla on jatkuva tärinä tai pakkoliikkeitä. Myöskään tutkimus ei onnistu potilaalle, joka ei pysty olemaan makuuasennossa tai liikkumatta.

Tutkimusta ei suositella kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana.

Tutkimushenkilökunnalle on mainittava tekonivelistä, sydämen keinoläpästä ja metallisirpaleista kehossa. Nämä eivät yleensä estä tutkimuksen tekemistä, mutta tilanne arvioidaan tapauskohtaisesti. Mahdolliset leikkauskertomukset kannattaa ottaa mukaan.

Suosittele meitä